Syyspäivät ovat kuin luotuja viikonlopun päiväretkiä varten. Valoisaa aikaa riittää vielä myöhään iltapäivään asti. Nuotiotuli laavulla luo tunnelmaa. Pieni sadekaan ei haittaa, kunhan varusteet ovat kunnossa. Hämeenkankaan hiekkapohjaiset neulaspolut kuivuvat nopeasti.

Hämeenkankaan reittejä ja taukopaikkoja hyödyntäen voi suunnitella juuri oman maun mukaisen retken. Esimerkiksi Jämiltä lähtevä Harjuluontopolun varrella voi ihailla maisemia Hämeenkankaan korkeimmalla kohdalla ja pitää taukoa Jämi-Jukola -laavulla tai Niiniharjun kodalla. Niiniharjun kota on esteetön, ja taukopaikalla on myös esteetön kuivakäymälä. Taukopaikan ympäristössä on esteettömiä polkuosuuksia.

Niiniharjulta voi jatkaa Jämille tai Koivistonkierrosta pitkin kohti Koivistonvatia, joka on Hämeenkankaan suurin suppakuoppa. Koivistonvadilla on kolme erilaista taukopaikkaa ja useita kuivakäymälöitä. Koivistonvadin lenkki kiertää harjun reunaa myötäillen takaisin Niiniharjulle.

Hämeenkankaan polut hemmottelevat myös maastopyöräilijöitä. Helppokulkuiset polut sopivat kaiken tasoisille pyöräilijöille. Geobike Hämeenkangas -reitti vie alueen hienoimpiin luonnonnähtävyyksiin. Sulanmaan aikaan Pirkan ura toimii maastopyöräilyreittinä.

Lasten kanssa loistava retkikohde on Vaarinnevankeidas, jonka varrella on ainutlaatuinen taideopastus. Teokset kannustavat retkeläisiä havainnoimaan suoluontoa kaikin aistein. Vaarinnevankeitaalla on pöytä-penkki-yhdistelmiä taukoja varten, mutta ei nuotiopaikkoja eikä kuivakäymälöitä.

Ehdottomia käyntikohteita kaikkina vuodenaikoina ovat Uhrilähde ja Kylmänmyllynlähde. Luonto lähteiden ympärillä elää vuodenaikojen mukaan, mutta pulppuava vesi ja hiekan liike pysyvät muuttumattomina ympäri vuoden.

Lue lisää Jämin reiteistä, luonnonnähtävyyksistä ja taukopaikoista